Maagtorsie

Er zijn diverse factoren die het functioneren van de maag ernstig kunnen belemmeren. Deze aandoening ontstaat acuut en is sterk levensbedreigend, zodat snel handelen vereist is. Ook wel maagkanteling of maagdraaiing genoemd.

Uiterlijke symptomen:
Door het uitzetten van de maag, wat te zien is aan de linker buikzijde van de hond, wordt de hond misselijk en gaat lopen kwijlen, meestal blijft hij zijn bek aflikken en is onrustig. Hij krijgt braakneigingen maar er komt niets uit, want de maag is afgesloten. Mocht er nog wat slijm en speeksel in de slokdarm zitten, dan komt dit er, uiteraard, wel uit. De hond staat met zijn kop naar beneden, met een dikke buik, zal in shock raken en als er niet wordt ingegrepen, zal hij of zij overlijden. Ook zijn er honden waarbij bovengenoemde symptomen minder uitgesproken voorkomen.

Wat er gebeurt:
Bij een maagtorsie zet de maag in korte tijd sterk uit, waarbij een kanteling om de as plaatsvindt. In de maag bevindt zich een grote hoeveelheid gas en daarnaast nog vloeistof, slijm en voedsel. Deze strakgespannen ballon neemt zoveel plaats in de buikholte in, dat de andere organen in de verdrukking komen. De aders die het bloed uit de achterste lichaamshelft terug naar het hart voeren, worden dichtgedrukt. Dit vergroot de risico op een shock. De maag drukt aan de bovenzijde tegen het middenrif en hierdoor wordt de ademhaling bemoeilijkt. Deze wordt dan snel en oppervlakkig, leidt tot beschadiging van de hartspier en tot hartritmestoornissen. Daarom is snel ingrijpen zo ontzettend belangrijk.

Oorzaak:
Een maagtorsie wordt het meest gezien kort na de maaltijd, schrokken, grote hoeveelheden koud water drinken, sneeuw of ijs eten, spelen met een volle maag etc. De oorzaak is niet altijd terug te vinden. Maar omdat voorkomen beter is dan genezen, kunt u uw Ier beter 2 maaltijden per dag geven en bovengenoemde ellende voorkomen door het niet laten spelen en niet uitlaten na de maaltijd. Laat uw Ier van een voerstandaard eten ipv de etensbak op de grond te zetten. Pups kunnen erg schrokken. Bevestig een bakplaat op een laag tafeltje en laat de pup het voer oplikken, of leg een grote steen in de voerbak.

Behandeling:
Als u maar vermoedt dat uw Ier een maagkanteling heeft, is het zaak om met de grootste spoed naar de dierenarts te gaan. De druk moet zo snel mogelijk uit de maag verdwijnen. De dierenarts zal afhankelijk van de ernst van de verschijnselen meestal eerst proberen een sonde via de bek in de maag in te brengen om zo het gas te laten ontsnappen. Of dit lukt, is afhankelijk van de ligging van de maag en van de mate van stress van de Ier. Soms is het nodig om de maag aan te prikken en zo te ontluchten. Meestal is een buikoperatie nodig om de maag goed te leggen, leeg te maken en aan de buikwand vast te zetten. Dit laatste vermindert de kans op herhaling.

Vooruitzichten:
De vooruitzichten voor een Ier met een maagtorsie zijn niet goed. Een groot aantal Ieren overlijdt voor, tijdens of binnen twee weken na de eerste behandeling, meestal aan hartritmestoornissen. Daarom zeggen we het nog maar eens: Merkt u een van bovenstaande symptomen bij uw Ier, wacht dan nooit, maar ga zo spoedig mogelijk naar uw dierenarts. Dit is de juiste beslissing om de overlevingskans zo groot mogelijk te maken.